Pinksterrit 2012

Gepost op 29 april, 2012 in Pinksterrit door Rijvereniging

Hippische Vereniging “St. Servatius” uit Borkel & Schaft organiseert op 1e Pinksterdag, 27 mei 2012, een koetsentocht met authentieke rijtuigen en een spectaculair programma in het centrum van Borkel.

Dit jaar is er zoals voorgaande jaren ook weer een braderie in de Dorpsstraat. Deze is vanaf 10.30 uur geopend.

Bij de molen, welke ook opengesteld is voor het publiek, zijn diverse dieren tentoongesteld. Natuurlijk kan daar naar hartenlust geknuffeld en geaaid worden. Op gezette tijden trekt er een Mallejan door het dorp getrokken door een Belgisch trekpaard. In het Dorpshuis is een expositie van schilderclub de Quast. Deze club heeft afgelopen jaar diverse creaties van markante Borkelse inwoners gemaakt. Natuurlijk zijn er naast deze Borkelse bekende ook tal van andere schilderuitingen te bewonderen. Verder is er in het dorp een authentieke waswagen tentoongesteld. Op deze wagen zijn diverse attributen uitgestald over het wassen uit vroegere tijden.

Voor de actieveling zijn er workshops van Line-Dance groep The Targets waar gratis aan deelgenomen kan worden. Om ongeveer 14.00 uur is het defilé van de authentieke koetsen in Borkel en deze kunnen daarna bezichtigt worden op het weiland aan de Dorpsstraat.

Verder zijn er natuurlijk gezellige terrasjes met muziek van showband Night Shift en fanfare EMOS.

Voor de kinderen is er Circus Klomp die verschillende voorstellingen verzorgd. Bij Circus Klomp ontmoet u het boerenechtpaar Driekus en Bertha. Hun dagelijks leven ontaardt voortdurend in een kolderiek schouwspel van gewaagde acrobatiek en fysiek theater. De keukentafel is hun podium; boerenoerkracht en ragfijne finesse de drijfveer om huiselijke hobbels het hoofd te bieden. Kortom een vrolijk spektakel voor jong en oud dat gestoeld is op herkenbare thema’s uit de Hollandse folklore.

De entree is 2,50 euro en kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis naar binnen. Parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen is gratis.

De deelnemers aan de koetsentocht hebben ook een dagvullend programma.

Vanaf 9.00 uur worden de deelnemende koetsen gejureerd.

Onze koetsentocht, de “Rabobank Pinksterrit” genaamd, is een traditionele klassementsrit die is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands kampioenschap van klassementsritten van het Traditioneel Gerij.

De traditionele koetsentocht onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard. Hierbij besteden koetsier en passagiers de grootste zorg aan passende en originele kleding. Het gaat hierbij om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van de rijtuigen. Het is als het ware een rijdend museum.

De start en finish van de route is, net als vorig jaar, nabij het parkeerterrein van het Eurocircuit te Valkenswaard.

Om 10.30 uur vertrekt de stoet gezamenlijk naar het centrum van Valkenswaard waar om 11.30 uur het defilé zich voltrekt in het Wilhelminapark.

Vandaar vervolgt de route zich naar het Leenderbos waar de sherrystop plaats vindt.

In Borkel & Schaft trekt de stoet door het dorp waarna de paarden en koetsen ter bezichtiging worden opgesteld. Dit is tevens de grote rustpauze.

Om 16.00 uur vertrekken alle aanspanningen weer richting Valkenswaard.

Na aankomst, omstreeks 17.00 uur, vindt direct na het uitspannen de prijsuitreiking plaats.

  • Reacties staat uit voor Pinksterrit 2012