Vernieuwde Route Rabobank Pinksterrit

Gepost op 29 april, 2013 in Pinksterrit door Rijvereniging

Hippische Vereniging “St. Servatius” uit Borkel & Schaft organiseert op 1e Pinksterdag, 19 mei 2013, een koetsentocht met authentieke rijtuigen. Deze koetsentocht, de “Rabobank Pinksterrit” genaamd, is een traditionele klassementsrit die is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands kampioenschap van klassementsritten van het Traditioneel Gerij.

Dit jaar hebben we gekozen voor een geheel vernieuwde route. Aangezien de deelnemers al vele jaren meerijden vonden we het tijd voor iets anders.

De start en finish van de route is, net als vorig jaar, nabij het parkeerterrein van het Eurocircuit te Valkenswaard.

Om 10.30 uur vertrekt de stoet gezamenlijk naar het centrum van Borkel en Schaft voor het defilé.

Na een korte pauze vervolgt de route zich door een mooie stukje België.

Om 14.00 uur verwachten we de koetsen weer terug in het centrum van Borkel en Schaft. Daar trekt de stoet nogmaals door het dorp waarna de paarden en koetsen ter bezichtiging worden opgesteld.

Hier vindt tevens de prijsuitreiking van de jurering plaats.

 

De koudbloedtrekpaarden rijden een iets andere (kortere) route. Zij presenteren zich ook tijdens het defilé in Borkel en Schaft.

 

In Borkel en Schaft is het plein voor de kerk het centrum van de activiteiten. Hier kan de toeschouwer rustig rondwandelen naast de kraampjes welke staan opgesteld. De braderie in de Dorpsstraat is vanaf 10.30 uur geopend.

 

De traditionele koetsentocht onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard. Hierbij besteden koetsier en passagiers de grootste zorg aan passende en originele kleding. Het gaat hierbij om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van de rijtuigen. Het is als het ware een rijdend museum.

De enige voorwaarde aan deelname die wij aan de deelnemers stellen is;

Dat men met een origineel rijtuig komt voorzien van houten wielen.

Alle overige rijtuigen, zoals marathonwagens, zijn van deelname uitgesloten.

 

Let op!!! Het defilé vindt dit jaar dus niet plaats in het Wilhelminapark in Valkenswaard, maar in het centrum van Borkel en Schaft.

Dagindeling

  • Samenkomst rijtuigen: De deelnemers verzamelen zich op het parkeerterrein van het Eurocircuit te Valkenswaard.
  • Jurering: 8.30 uur start jurering.
  • Vertrek koetsentocht: 10.30 uur vertrek stoet naar Borkel en Schaft
  • Defilé: Het defilé begint om  11.30 uur in het centrum van  Borkel en Schaft. Hier zullen het College van B&W, genodigden, bestuursleden van het concours en de juryleden aanwezig zijn. Alle deelnemers worden door de omroeper aan het publiek voorgesteld.
  • Borkel en Schaft: Start Braderie om 10.30 uur om ongeveer 14.00 uur arriveren de koetsen daar voor een 2e bezichtiging.
  • Prijsuitreiking: op het weiland in Borkel en Schaft

• Na aankomst op de startlocatie vindt daar nog een gezellig samenzijn.

  • Reacties staat uit voor Vernieuwde Route Rabobank Pinksterrit